GIMNASIO MUNICIPAL / MUNICIPAL SPORTS PAVILION - CALERA DE TANGO

Este proyecto corresponde a la readecuación de un pabellón agrícola desarrollado durante la Reforma Agraria de Chile a mediados del siglo XX. La Reforma Agraria reorganizó la actividad productiva nacional y consideró la creación de centros de acopio que a la vez servirían de lugares de reunión comunitaria. El edificio se encontraba en un lamentable estado de abandono afectando a su entorno inmediato, el estadio municipal. Los mandantes, la Corporación Municipal de Educación de Calera de Tango y el Municipio, aunaron fuerzas para levantar y rehabilitar esta deteriodada edificación con el fin de que fuese usado no solo por los colegios municipales aledaños sino que además fuese el gran espacio público para Calera de Tango.
La propuesta fue mantener los muros estructurales originales y usando marcos metálicos de sistema tubest para lo nuevo, es que se logró una gran limpieza espacial y un diálogo entre lo existente y el proyecto. La estructura de acero que soporta la gran luz del recinto sobresale de los limites existentes del edificio y dibujan un borde público de reunión y contemplación, que a diferencia del pabellón anterior, permiten actividades que dialogan entre el interior y el exterior, permeabilizando los limites. Una vez más basándonos en nuestra experiencia en Japón es que en el interior se priorizó la simpleza de los materiales, se usó como línea principal la mezcla entre lo blanco y la madera con el fin de resaltar el juego de vanos con la techumbre y la multicancha.
A escala comunal se produjo una gran mejora en el entorno, el gimnasio pasó de ser un edificio cerrado de uso exclusivo de ciertas actividades deportivas a ser el centro comunitario abierto más importante de la comuna.

Arquitectos: Catalina González, Sebastián Yurjevic
Ubicación: Calera de Tango, Chile.
Superficie: 1.197,16 m2
Cálculo estructural: Silvana Cominetti
Materialidad: Sistema metálico estructural Tubest, madera, albañilería.
Fotografías: Aryeh Kornfeld, www.draft.cl
Año Construcción: 2015

This project is the adaptation of an agricultural pavilion developed during Chile's mid-twentieth century Agricultural Reform. This redistribution of farmable land reorganized the nation's productive structure by dividing large pieces of land, remnants of Chile's colonial past, and redistributing it among smaller farmers that would themselves be organized in collectives. Many of these collectives built collection centres for the harvest that also served as meeting and celebrations spaces for this new, fledging community.
The building was in a severe state of neglect, which affected the surrounding context, comprised of the municipal stadium and a playground. The Municipal Educational Corporation and the Municipality of Calera de Tango joined forces to raise and rehabilitate this deteriorated building in order to be used not only as a sports centre for the nearby municipal schools but also as one of Calera de Tango's emblematic public structures, where people could celebrate their culture and identity.
The proposal was to maintain the original structural walls, which are made from local adobe bricks, the main building material of Santiago's farmland since colonial times, by separating the structure of the new pavilion through a metallic structure that inhabits the old building, creating a dialogue between the existing and new. The steel structure spans a great distance, eliminating the need of internal pillars, and gently settles on the outer edge of the longitudinal wall creating a previously non-existent public meeting space meant for leisure and contemplation. This idea for a dialogue between inside and outside is born, as in other projects, from our experience in Japan which also played a great part in the use of cost-effective materials from which to extract natural decorative qualities, such as the delicate finish of industrial wood panelling and varnish, which lends its unique texture to add warmth to such a large space.
As a contribution to Calera de Tango's children, this pavilion progressed from a closed building, destined for the exclusive use of certain sporting activities, to the most significant common space in the area.

Architects: Catalina González, Sebastián Yurjevic
Location: Calera de Tango, Chile.
Area: 1.197,16 m2
Structural Calculation: Silvana Cominetti
Materiality: Sistema metálico estructural Tubest, madera, albañilería.
Photographs: Aryeh Kornfeld, www.draft.cl
Year Built: 2015